vertical-align: topvertical-align: topvertical-align: topvertical-align: top

HTML

Újraértelmező Szótár

A Litera irodalmi pályázata.

literalogo.png

A LITERA SZERZŐI

babarcy_szotar.jpgban_zsofia_szotar.jpgbartok-imre-szotar.jpg

BorbelySzilard_szotar.jpg cserna_szotar.jpgnadasdy_szotar.jpg

nemeth-gabor_szotar.jpg solymosi_szotar.jpgzekegyula_szotar.jpg

Friss topikok

  • Fodor Helga: Siratom a régi énem, mert meghalt. Siratom az ént, aki élvezi saját testét, ennélfogva a szexet, a... (2013.05.30. 16:22) KÁNTOR ZSOLT: Lelkiismeret

Archívum

2013.04.16. 13:05 Újraértelmező Szótár

Gajdó Ágnes: Felelősség

Címkék: felelősség

Felelős vagyok a tündöklő szemű, csodálatos lányomért; a páromért, akinek hűséget esküdve igent mondtam a közös életre, s aki lélektárs is egyben. Az írásaimért, a gondolataimért, a tetteimért. A fűzfáért, a birsért, a még ki sem nyílt muskátlikért, a kapormagért. Nagyanyám emlékéért, a tőle kapott gyűrűért és tudásért, az útért, ami a hit és Isten felé visz.


Felelős vagy a fiaidért, a hallgatásodért, a házad körül élő macskákért, az égről le nem hozott csillagokért, a fénylő gyertyák rossz kanócáért, a domb tövén virgoncan játszó hangyagyerekekért.


Felelős a kutyájáért, lovaiért, vadászgörényéért, a fürdőkádban tartott teknőséért; a ki nem mondott szavaiért, el nem olvasott verseskötetekért, a visszaküldött levelekért és a fátyolfelhők elmaradt menyegzőjéért.


Felelősek vagyunk azért, akit megszelídítettünk. Egymásért, a szüleinkért, nagyszüleinkért. A kertünkben növő parlagfűért, a meg nem vásárolt villamosbérletért. A jelenért, a múltért, a jövőért. A Földünkért – az erdőben lakozó mókusokért és mohákért. A zuzmókért és a fókákért, a jegesmedvékért és más veszélyeztetett állat- és növényfajokért.


Felelősek vagytok az ígéretekért, a „csakazértis” meghozott döntésekért, a „csakazértsem” konszenzusért; hol az erőfitogtatásért, hol meg a hatalommániáért; az elmaradt gyökeres és mélyreható változásokért, a be nem temetett, egyre mélyülő árkokért.


Felelősek a lélek nyugalmáért, a lehetetlen élethelyzetekből fakadó szorongásért, a túrós batyuból kimaradt mazsoláért, a lassú-nagy folyók mélyén csiszolódó kavicsokért.


felelősség (lat. responsabilitas) fn Kötelezettség. Etikai kategória. Létezik anyagi, büntető, egyéni, erkölcsi, jogi, személyi felelősség. Csak a tudatos személyiség vállalhat felelősséget cselekedeteiért, a beszámíthatatlan nem. Bár gyakran épp a beszámíthatatlanok felelősségét szeretnénk leginkább számon kérni, megtorolni, büntetni. Nemritkán előfordul az is, hogy a beszámítható sem tudja, mit tesz, vagy épp tudatában van tettei következményeinek, mégsem érdekli különösebben, okoz-e kárt, fájdalmat másoknak. Megteszi, mert – úgy véli – megteheti. Úgy érzi, nem tartozik számadással sem embernek, sem Istennek.

A felelősség szó gyökere a felel ige. Minden cselekedetünk válasz. Felelet. A felelő, táblához kiszólított diák nagy igyekezetében gyűrögeti nadrágszárát, tördeli ujjait, időnként a fültövét vakargatja. Köhintéssel, orrfújással reméli, hogy időt nyerhet. Ha nem készült, nem tudja a leckét, nem tud választ adni a feltett kérdésre. – A felelősségteljes embernek a fel sem tett kérdésekre is felelnie kell… Kérhet időt, de ha válasza nem hiteles, megbukik.

A felelősséghez elválaszthatatlanul hozzátartozik a hitelesség – és a lelkiismeret. Jó, ha belső iránytűnk kellőképpen hangos. Ha rosszat teszünk, már csak gondolatban is, odabent dörömböl, ordít, öklével püföli a mellkasunkat, páros lábbal ugrál a halántékunkon. Torkon ragad, fojtogat, gyilkos pengével, késsel, dárdával szúr, s halálosan pontosan talál. Szíven üt. A lelkiismeret ilyen. Meghalunk, mielőtt vétenénk felebarátaink ellen, a törvény ellen, a társadalom íratlan szabályai ellen. A lelkiismeret hiánya a felelőtlen magatartásból eredő bűntudat rokona. A felelősségteljes ember minden pillanatban harcol, küzd. S azt látja, a felelőtlen jobban, könnyebben boldogul. Hogy a jó gyereket is pofon vágja az Élet, de még hogy… De vajon a boldogulás önmagában érték? Nem a jó és tiszta lelkiismeret tesz valakit igazán harmonikus, életvidám emberré?

Mindenki felelős valamiért, valakiért. De megóvhatjuk-e egymást minden rossztól? Ha gondolataink csak önmagunkra irányulnak, aligha. Látni kell a másik embert – törékenységét, félelmeit, sérüléseit. Végiggondolni, mit miért tesz vagy tehet. Levetni magunkról az önzőség díszruháját, s felvenni helyette valami szeretetből, szolidaritásból szőtt szerényebbet. Nem feltétlen zsákruhát, lehet kockás ing és farmer is. Vagy szalmakalap és kertésznadrág. Felelősséggel viselve. Természetesen.

Hiszen mindannyian felelősek vagyunk a rózsánkért!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraertelmezoszotar.blog.hu/api/trackback/id/tr495229501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása