vertical-align: topvertical-align: topvertical-align: topvertical-align: top

HTML

Újraértelmező Szótár

A Litera irodalmi pályázata.

literalogo.png

A LITERA SZERZŐI

babarcy_szotar.jpgban_zsofia_szotar.jpgbartok-imre-szotar.jpg

BorbelySzilard_szotar.jpg cserna_szotar.jpgnadasdy_szotar.jpg

nemeth-gabor_szotar.jpg solymosi_szotar.jpgzekegyula_szotar.jpg

Friss topikok

  • Fodor Helga: Siratom a régi énem, mert meghalt. Siratom az ént, aki élvezi saját testét, ennélfogva a szexet, a... (2013.05.30. 16:22) KÁNTOR ZSOLT: Lelkiismeret

Archívum

2013.04.16. 12:57 Újraértelmező Szótár

Hartay Csaba: Műveltség

Címkék: műveltség

A művelt ember nem feltétlenül okos, de nem hátrány, ha az. A művelt ember nem feltétlenül egyedülálló, de társkeresésnél ez előny lehet. „Keresem azt a művelt, okos, diplomás, nemdohányzó férfit, aki bunkó módon már nagyon rágyújtana, és legszívesebben hülyére piálná magát.”

Egy művelt ember lehet büdös is. Attól, hogy kiművelte magát, még nem biztos, hogy meg is fürdött. Láttam én már olvasott férfit könyv nélkül. Aki művelt, az vonul a folyosón, igyekszik tovább művelni magát valami rideg, neonfényes tanterembe, ahol roskadoznak a vastag kötetek a polcokon, mind tele adattal, definícióval és képlettel. De előtte még megáll, kiműveli tekintetét az ablakon. Filozofál, tekint, kitekint, eltekint. Ő nem néz, nézni a bunkók szoktak a moziban, valami ostoba akciófilm alatt. Ő tekint, ő megtekinti a kerti kultúrát az ablaküvegen keresztül, míg a műveletlen csak kibámulna rajta.

Nem szép dolog, de a művelt ember lakásában ugyanúgy vannak használt alsóneműk. Nem túl kellemes, de akad átizzadt ing, ragacsos konyhapult és hűtőben rohadó felvágott is legtöbbjüknél. A művelt embernek nincs több ideje, mint egy tahónak. Ezért nem igazán ér rá a művelt ember, ha felhívja egy műveletlen bunkó, hogy össze kéne jönnünk. A művelt ember még nem biztos, hogy kedves. Micsoda bunkó – mondhatják joggal a művelt emberre, amikor sunnyog, nem köszön a kevésbé művelt akárkiknek, eltekint, továbbáll. Ő is joggal teszi ezt, hiszen ő magasabb rendű, mint a nem művelt. Ezt hiszi, ezt vallja. Nem éri meg neki csak úgy köszöngetni. A művelt érzi, hogy ki még a művelt rajta kívül. Oda megy, ahol hemzsegnek az ilyen alakok. Művelődünk – válaszolják, ha kérdi valaki, mit művelnek ott együtt.

De lehet olyan is, hogy a művelt ember egyszerűen hülye. Tök hülye. Azt hiszi, hogy a műveltség annyi, hogy megnézett már vagy hat vetélkedőt a héten, és még csak hétfő hajnal van. Csak ő hiszi magát műveltnek. És ez neki már elég. Mert ő művelt. És amit műveltként hisz, az úgy is van. Tudja, hogy művelt, tudja, hogy Afrikában éheznek-szomjaznak, meg azt is tudja, hogy 1526.

A művelt embert könnyű kiszúrni. A boltban általában élelmiszert vásárol magának, mert a művelt ember táplálkozik. Kell neki a szénhidrát, hogy működni tudjon. Meg a fehérje, meg a mesterséges színezék is. Beveszi azt is. Természetesen a bunkók is ott nyüzsögnek a boltban, de a művelt az más. Lassan forgatja a fejét, mint egy kamerát, ami mindent alaposan rögzít. Adatokat, rezdüléseket, termékeket. A művelt vásárló tudja, hogy pontosan melyik polcon található a Camping sajt a boltban. Egyből tudja. A pénztárosnők máris összesúgnak. „Na, megint itt a művelt!” Ilyenkor a művelt ember ezt megérzi, meghallja, de nem rendez jelenetet. Úgy tesz, mint aki nagyon művelt, de kicsit süket. Úriember módjára kézbe vesz egy üveg vörösbort, forgatja, megtekinti (nem nézi), leolvassa az adatokat, megjegyzi, hogy a bort pónilovagláshoz és teniszütő húrjainak megfeszítése mellé ajánlja a bajszos, ipszilonos, háromnevű borász. Majd visszateszi. Illetve visszahelyezi. Innentől tudja a bort. Mert a művelt ember ért a borokhoz, de nem feltétlenül gazdag, hogy két üveg négyezer forintos villányival vonuljon a pénztárhoz.

A művelt ember nagyon szép. Legalábbis ezt érzi, ha belenéz a tükörbe. Süt a tekintetéből az intelligencia és a felsőbbrendűségi életundor. Ha őszinték akarunk lenni, akkor a művelt ember elég ronda amúgy. Arcbőre ráncos, orrán piros hajszálerek pattannak naponta. Hiányzik néhány foga, ezáltal a lehelete sem egy babazsúr eperillatú klímáját idézi. A művelt ember zugivó, napi több deci vodka kell neki. Mert ő olyan okos, hogy szét kell zavarni az agyában a sok tudományt, ha le akar alacsonyodni a prolikhoz. De ő nem iszik. Inni a bunkók szoktak. Ő elfogyaszt egy italt.

A művelt ember olyan, mint egy megművelt kert. Lassan krumpli nő az agya helyén, annyit tömte a fejét tananyaggal, évszámokkal és adatokkal. Megdöbbentő tény, de a művelt ember lehet hajléktalan vagy ülhet akár traktor méretű BMW-ben is. Az ájfonkompatibilis szőke nőt nem az eszéért szeretjük, így a művelt embert sem azért, amit tud, mert a művelt ember mára át lett verve, ki lett játszva, be lett forgatva, fel lett ültetve. Amióta bejött a Google, sajnos már nem olyan nagy szám a hús-vér művelt ember.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraertelmezoszotar.blog.hu/api/trackback/id/tr315229486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása