vertical-align: topvertical-align: topvertical-align: topvertical-align: top

HTML

Újraértelmező Szótár

A Litera irodalmi pályázata.

literalogo.png

A LITERA SZERZŐI

babarcy_szotar.jpgban_zsofia_szotar.jpgbartok-imre-szotar.jpg

BorbelySzilard_szotar.jpg cserna_szotar.jpgnadasdy_szotar.jpg

nemeth-gabor_szotar.jpg solymosi_szotar.jpgzekegyula_szotar.jpg

Friss topikok

  • Fodor Helga: Siratom a régi énem, mert meghalt. Siratom az ént, aki élvezi saját testét, ennélfogva a szexet, a... (2013.05.30. 16:22) KÁNTOR ZSOLT: Lelkiismeret

Archívum

2013.04.16. 12:59 Újraértelmező Szótár

Rácz Zoltán: A végtelen Intelligencia testlényege

Címkék: intelligencia

Hogy mi lehet a határtalan és korlátlan Intelligenciának a véges és biológiai lényege?

Már az első kijelentő mondatban idekívánkozik a határozott és jelentőségteljes válasz: Az emberi sejt, a testlényeg legkisebb lényege, amelyben a végtelen Intelligencia tükröződik vissza. És hogy fölfoghatóbbá legyen előttünk ennek a határtalanul nagyszerű tükröződésnek is a lényege, akkor ezt a végtelen Intelligenciát mintegy istenítenünk kell, csakis Isten lényéhez társíthatjuk hozzá. Csakis így világosodhat meg előttünk kellőképpen a sejtintelligenciánk egészében véve. Mert egész sejtlényegünket áthatja ez az Isteni Intelligencia, így szellemítve át a megtestesülésünk anyagát, így adva értelmet egész ittlétünknek. Nélküle pusztán elveszettül vegetálnánk, csupán rút torzói lennénk az emberi teremtésnek.

Tehát az Intelligenciát méltóképpen kell megtestesítenünk. Ezt úgy tehetjük méltóságteljessé, ha az ittlétünkhöz, életünk fenntartásához a legszükségesebb és legfontosabb tényezőket vesszük számba és figyelembe: a helyes táplálkozást és a helyes légzést. Akkor helyünk van e földi világban, ha helyesen és jól tesszük dolgunkat, ha tudatosan odafigyelünk magunkra és a hasonlóan gondolkodó, e felöl belátással bíró embertársainkra, mivel a hasonló hasonlót vonz törvénye szerint.

Ebben kell kimondatlanul a gondolattal, kimondottan a szóval, a cselekedtető tettel megigazulnunk, a legmegfelelőbb helyünkre igazulva.

Meglátásom szerint ennek az igen nagyjelentőségű Intelligenciának a hallhatatlan voltáról vall rovásírásunk jeles H betűje: . Úgy vélem, hogy ez a lekerekített alakváltozat valójában két félkör egymásba illesztése az egymáshoz arányosított formában, jellegzetesen  mutat rá az Istenhez mérhető Égboltozat és az embermértékű koponyaboltozat hasonlóságára és szoros összefüggésére. Ez a vizszintes gondolkodáshoz tartozó fekvő változat. A függöleges gondolkodáshoz az álló változat az ideillő, az illendő kiállásé: . Mindez persze nézőpont kérdése. Itt mindenesetre egy magasabb szempontból láttatom ezt.

Idevágóan lényeges még megemlíteni, hogy a két félkör fordított helyzetállapota bizonyosan nem véletlen. Azt jelzi nekünk, hogy az agysejtjeink száma korrespondeál, valószínűsíthetően megegyezik a csillagmiriádok számával. Ez fölöttébb nagy lehetőségeket és bejárható tereket nyithat a képzeletünknek. Ez a végtelen kapcsolat és lenyűgöző összefonódás tanúskodik a Végtelen és a véges, a Határtalan Intelligencia és a körbehatárolt emberi intelligencia, a Teremtő és a teremtettje közötti felemelő viszonyra. És ennek az igen szoros köteléknek már elkötelezett szövetség jellege van.

A rovásbetű önmagában is hordoz erre a magasztos összefüggésekre utalásokat. Eredeti jelentése: hal, egyszerűsített ábrázolása: . Akaratlanul is a kereszténységgel, Krisztus működésével hozzuk kapcsolatba. Az emberhalász Krisztus pedig még a halászembereket is apostolaivá tette. Jó értelemben: kivetette rájuk a Hit hálóját.   

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraertelmezoszotar.blog.hu/api/trackback/id/tr445229487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása