vertical-align: topvertical-align: topvertical-align: topvertical-align: top

HTML

Újraértelmező Szótár

A Litera irodalmi pályázata.

literalogo.png

A LITERA SZERZŐI

babarcy_szotar.jpgban_zsofia_szotar.jpgbartok-imre-szotar.jpg

BorbelySzilard_szotar.jpg cserna_szotar.jpgnadasdy_szotar.jpg

nemeth-gabor_szotar.jpg solymosi_szotar.jpgzekegyula_szotar.jpg

Friss topikok

  • Fodor Helga: Siratom a régi énem, mert meghalt. Siratom az ént, aki élvezi saját testét, ennélfogva a szexet, a... (2013.05.30. 16:22) KÁNTOR ZSOLT: Lelkiismeret

Archívum

2013.04.16. 12:52 Újraértelmező Szótár

Kocsis Árpád: Szabadság

Címkék: szabadság

Forradalomról álmodom mostanában.

Csendes, hosszú idő alatt kibontakozó, de kérlelhetetlen és felforgató erejű forradalomról. Az árát és a beláthatatlan következményeit vállalom, valamint azt a bizonyosságot is, hogy nem úgy zajlik le, mint ahogyan öntőforma nélkül születetten álmaimban láttam. Hiszen az eszmélet megmozdulása mindenképp több attól, mint ami van, a leszegett fejű közönytől, a moccanatlan sopánkodástól, az egyediségre törő egyénieskedéstől. Reménnyel szemlélek minden változtatási törekvést, minden bátor kezdeményezést, ami cselekedete révén beszéli el a megtorpant jelen folytathatatlanságát.



Február elején egy hatalmas lepedő jelent meg a pécsi magasházon. „EGYETEMES ÖSSZEOMLÁS – Hagyjuk, hogy így járjanak az egyetemeink is?!” – állt öles betűkkel a fehér vásznon, amelyet fémgyűrűkbe font kötelekkel feszítettek ki a lassan negyed százada lakatlan épület 13 emelete fölé. Ha a tömbházunk balkonjára sikerült kiülnöm (egyre nehezebben emelem át a magas verandaküszöbön a tolószékemet), akkor a szomszédos lakóház kéménye és a Jakabhegyi kollégium homlokzata közti résen pontosan a lepedőre láttam. Elgondoltam, hogyan dübörgött a lépcsőház a léptek súlya alatt. A negyedik napon az egyik kötél a lepedőre rakódott hó súlyától és a széltől elszakadhatott, a vászon egyik fele lifegett a szélben, a nyolcadik nap éjjelén pedig valakik megszabadították a 25 emeletes pucérságát egyedüliként elkendőző vásznat. A fügelevél nélkül maradt Ádám jutott az eszembe. Túl alacsonyra tehették a ledér szabadság szeméremövét.


Pár héttel később egy újabb lepedő hirdette a népakaratot: SÖR. Aztán valaki ezt is leszedte. Zéró-tolerancia.


Ha valaki veszi a fáradtságot, s megszámlálja a magasház emeleteit, a 25.-et hiányolni fogja. Akárhogyan kalkulálunk is pincétől a tetőteraszig, 24-nél megakad a számláló tekintet. Természetesen a legbizonyosabb módja a kétely eloszlatásának, ha fellépcsőzünk a rozoga és helyenként átvágott drótkerítéssel körbetámogatott épület fölső emeletére. A fölfedezőutat ajánlatos éjszaka megejteni, nem csak a tetőtérről nyíló páratlan éjszakai panoráma miatt, de a rend őreire is gondolva. Igaz, az elővigyázatosság nem elegendő biztosíték az expedíció sikerére. Akadnak, akik anélkül is gondolnak rád, hogy észbe vennéd őket. Újabb ablakok törtek be a legutóbbi látogatásunk óta, recseg az üveg a talpad alatt, valaki a tizedik első lakásában tüzet rakott, kupacban guggol a hamu, mintha egy emelettel lejjebb csúszott volna az egyik lift kabinja, betört a lépcsőházi ablak a fölső emeleten. Szédítő látvány. Fú a szél, idefönn mindig fú, eső után napokig csordogál és csöpög az esővíz a folyosókon. Tarkovszkij-hangulat. A 23. emeletről nyílik a tetőtéri ajtó, amelynek küszöbe körül tócsává gyűlt a víz. Nincs hová lépni, átnedvesedik a cipőd. Valaki megbotlik a túl magas verandaküszöbben. A város mint egy térkép hever kiterítve előtted. Mozgó térkép buszokkal, autókkal egy-egy elkésett emberrel. Ezekre hengeríted rá a lepedőt, amely surrogva szalad le a mélybe. Az emeletekről kezek nyúlnak ki, s fűzik bele a kötelet a fémgyűrűkbe, erősítik az erkélyek korlátjához.


Eggyel feljebb kellett volna kirakni. A huszonötödikre. Odakötni a magasba.

A nagy, fehér lepedőt, melyen terpeszkedő betűkkel áll –

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraertelmezoszotar.blog.hu/api/trackback/id/tr215229470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása