vertical-align: topvertical-align: topvertical-align: topvertical-align: top

HTML

Újraértelmező Szótár

A Litera irodalmi pályázata.

literalogo.png

A LITERA SZERZŐI

babarcy_szotar.jpgban_zsofia_szotar.jpgbartok-imre-szotar.jpg

BorbelySzilard_szotar.jpg cserna_szotar.jpgnadasdy_szotar.jpg

nemeth-gabor_szotar.jpg solymosi_szotar.jpgzekegyula_szotar.jpg

Friss topikok

  • Fodor Helga: Siratom a régi énem, mert meghalt. Siratom az ént, aki élvezi saját testét, ennélfogva a szexet, a... (2013.05.30. 16:22) KÁNTOR ZSOLT: Lelkiismeret

Archívum

2013.04.15. 23:07 Újraértelmező Szótár

Kovacsics Zsuzsanna: Gondolatok a szabadságról

Címkék: szabadság

Mi a szabadság?

A szabadság állapot. A szabadság az az állapot, amelyben igaz természeted szerint élsz.

A szabadság igaz természeted feltárásának, kibontakoztatásának eszköze, tere.

A szabadságnak belső és külső feltételei vannak.

A szabadság belső feltételeit te teremted meg. Karakteredtől függően ez lehet könnyű vagy nehéz, de belső harcok nélkül nem megy. A hozzávezető út első lépése az önismeret.

Nagy szerepe van a neveltetésnek. Ha neveltek és nem idomítottak, könnyebb a helyzeted, mert a jó nevelő arra törekszik, hogy kibontakoztassa a benned rejlő erőket, a te feladatod pedig hogy megregulázzad azokat. Ha fordítva történik, tehát nevelőd - ahelyett hogy fejlesztené – regulázni próbálja erőidet, nem alakul ki megfelelő önismereted és elfojtani kényszerülsz vágyaidat. Ebben az esetben felnőtt fejjel kell visszamenned a gyökerekig és utólagosan átprogramoznod, ami el lett rontva.

Ott van a legnagyobb szabadság, ahol a társadalom legnagyobb többségének a legnagyobb mértékben sikerül összehangolnia belső szükségleteit a külvilág adta lehetőségekkel.

A külvilág egyrészt a földrajzi, természeti, társadalmi, gazdasági adottságok összessége, másrészt az ezen adottságok által kivetített szabályrendszer.

Ha ismered belső természetedet, tudod, mire van szükséged.  

Az én és a külvilág: egy puzzle két eleme. Ha ezek az elemek összepasszolnak, rendben van, ha nem, próbáld meg összecsiszolni őket. Ha ez sem megy, keresd meg azt a környezetet, amibe be tudsz illeszkedni.

Mi tehát a szabadság?

A szabadság egyensúly a belső szükségletek és a külső lehetőségek között.

A szabadságnak vannak objektív, mérhető paraméterei, de a szabadságérzet lényegében mégis szubjektív dolog.

Akkor vagy szabad, ha a külső körülmények kedvezőek, vagy képes vagy úgy intézni, hogy ne hassanak rád negatívan, hanem támogassanak téged.

Meddig terjed a szabadságod? Pontosan addig, ahol a másik ember szabadsága kezdődik. Ez a te tered. Ha elegendő számodra, élj vele. Ha kevés, keress olyan teret, ahol jobban elférsz.


A szabadság állapota az a tér, amelyben a legfőbb emberi princípium, a szeretet leginkább meg tud nyilvánulni, leginkább ki tud teljesedni. Az emberi nem legigazabb természete ugyanis a szeretet.

A szabadság tehát nem cél, hanem eszköz, az emberi lét – és legfőbb princípiuma, a szeretet - kiteljesítésének eszköze.

Az embernek természet adta joga a szabadság.

A szabadságot napjainkban a világ civilizált országaiban törvények is szavatolják.

A szabadság megsértésének jogállamban jogkövetkezményei vannak.

A szabadság mégis napról napra sérül, mert egyes emberek, embercsoportok, nemzetek nem képesek lemondani arról, hogy embertársaik rovására terjesszék ki szabadságuk határait. Ez irányú tevékenységüket sok esetben megpróbálják megideologizálni, de ez akkor is agresszió.

Az agresszor ellen törvényes eszközökkel vagy ellen-agresszióval lehet fellépni. Ez utóbbi szélsőséges esetekben fizikai megsemmisítéshez, nemzetek között háborúhoz is vezethet.

A szabadság olyan jog, amit így vagy úgy, de védeni kell.

Az ember egész életében belső és külső szabadságának megteremtéséért küzd.

Az emberiség története nem más, mint szabadságért folytatott küzdelmek sorozata.

A szabadság érzetét növelheted úgy is, hogy lemondasz a világgal szembeni túlzott elvárásaidról, s úgy teremtesz egyensúlyt belső szükségleteid és külső lehetőségeid között, hogy reálisan elérhetőre csökkented elvárásaidat, vágyaidat, s így teremted meg belső békédet. A belső béke lefegyverző, kisugárzása észrevétlenül összebékít a külvilággal.  

A belső béke maga a szabadság, amelynek terében önkéntelenül felsejlik igaz természeted, a szeretet. Belső békédben szabad vagy, bármit megtehetsz, mégsem tudsz, mégsem akarsz ártani.  

A szabadság elérésének ezen békés módja társadalmi méretekben egyelőre sajnos utópia, de érett egyénekkel, kisebb közösségekben megvalósítható.

A szabadságot tehát kétféleképpen érheted el: vagy a külvilágot formálod saját képedre, vagy a belső világodat igazítod a külvilág adta lehetőségekhez. Rajtad áll, hogy melyik utad választod, illetve választasz-e egyáltalán utat.

Azt javaslom, válassz, ne sodródj.

Válaszd tudatosan a szabadság valamelyik útját, hiszen Ember vagy!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraertelmezoszotar.blog.hu/api/trackback/id/tr305228796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása