vertical-align: topvertical-align: topvertical-align: topvertical-align: top

HTML

Újraértelmező Szótár

A Litera irodalmi pályázata.

literalogo.png

A LITERA SZERZŐI

babarcy_szotar.jpgban_zsofia_szotar.jpgbartok-imre-szotar.jpg

BorbelySzilard_szotar.jpg cserna_szotar.jpgnadasdy_szotar.jpg

nemeth-gabor_szotar.jpg solymosi_szotar.jpgzekegyula_szotar.jpg

Friss topikok

  • Fodor Helga: Siratom a régi énem, mert meghalt. Siratom az ént, aki élvezi saját testét, ennélfogva a szexet, a... (2013.05.30. 16:22) KÁNTOR ZSOLT: Lelkiismeret

Archívum

2013.04.09. 15:04 Újraértelmező Szótár

Solymosi Bálint: változás

Címkék: változás

solymosi_szotar.jpg

változás fn irod inf vicc Nem Gogol – Google! b] zene gyász „Senki nem az, aminek látszik.” c] rég sentiment Ami változik, megpihen. 2 (úgymond, ha már itt tartunk) Nem változik semmi – minden változik; avagy – „minden mozgásban van, és semmi sem marad változatlan, és a folyó áramlásához hasonlítva a létezőket, azt mondja [Hérakleitosz], hogy nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba.” Orvos, legenda a] Hérakleitoszról, illetve az utolsó napjairól az a történet maradt fenn, hogy betegsége okozta leggyámoltalanabb pillanataiban se volt hajlandó orvosok kezére adni magát, így aztán azzal bízta meg rabszolgáit, hogy miután ő kifekszik a napra, temessék be marhatrágyával, mivel úgynevezett vízkórban szenvedett, és ilyenformán kiszáradva fog meggyógyulni; ám mire teljesen kiszikkadt volna, fölzabálták felismerhetetlen testét a kóbor kutyák. Kóros eset, lélektan b] „Malkovich szeretnék lenni.” Minőségi c] „Hogy megváltozott az életem, s igazában mégis milyen kevéssé változott meg! Ha most visszagondolok, és felidézem azokat az időket, amikor még a kutyák körében éltem, részt vettem mindenben, ami őket foglalkoztatta, kutya voltam a kutyák közt, most, közelebbről megvizsgálva a dolgot, mégis úgy találom, kezdettől fogva nem volt itt valami rendben, volt valami kis törés, hogy a legtiszteletreméltóbb közrendezvényeken is enyhe rosszullét fogott el, sőt, néha a legmeghittebb körben is, mit néha! – nagyon gyakran, ha csak megpillantottam egy számomra akár kedves kutyatársamat, e pillantás, mintha először látnék valamit, zavarttá, rémültté, tanácstalanná tett, nem túlzok, kétségbeejtett.” 3 társ Megváltoztam, mondod valami kényszerítő körülmények okán barátnődnek.
Megint a könnyebbik utat választottad, így ő erre. 
??
Többek közt nem előnyödre. b] rég zene „A rock’n’roll az nem egy tánc.” 4 táj és egzisztencia „Olyan ez, mintha a semmi szélén járnék, mintha túljutva a dombtetőn egyenesen a végtelenbe lovagolnék, ahol másmilyenek a fák, más a nevük is, nem is fáknak hívják őket, az emberek is másmilyenek, nem is embereknek nevezik őket; aztán majd, a dombtetőn túl, ismerős látvány tárul elém; a fák azok fák és így tovább. Ijesztően fárasztó messzeség.” b] Egy lócsiszár virágvasárnapja – „Magunkat lóvá illetve magunkat szóvá kell tegyük.”
színe|változás vall film – „[aztán] sosem találták meg a holttestet”. b] hun vulg biol „A szemét angyala”, úgyis mint törkölyből törkölypálinka. c] ját Költözöl vagy nem költözöl, mindent viszel (de azt/őt nem). d] szerelem „Engem nem csak szerelem köt hozzád, a szerelem nem volna olyan nagy dolog, a szerelem elkezdődik, a szerelem jön és elmúlik és visszatér, de ez a kényszerűség, amellyel beleszövődöm a lényedbe, ez megmarad. Maradj meg Te is…” e] divat Maradni; önbecsülés és zűrzavar. f] hun kult pol décadence és ressentiment magyarhoni megfelelője; mindannak ellenkezője, ami emancipatórikus és nóvum, ami szeretetnyelv, ami elfogadó és gyarapító lehetne valaha s így tovább lásd még rendszer|változás5 gazd magyarországi üzletemberek innovációja, gazdaságossága és hatékonysága, például „ingyen energia az éterből; Tesla találmánya az univerzum kifogyhatatlan energiájához, az éterhez biztosít hozzáférést”, állítják (legalább nekünk, magyaroknak). 6 csill „Az egyik tudós helioszirtnek nevezte el azt a kozmikus régiót, amelyben jelenleg az az űrszonda halad, mely átlépte a Naprendszer határát, és új, eddig ismeretlen köztes térségbe érkezett a külső világűr felé vezető útján.” 7 tud „Úgy tűnik, a tudományos megismerés annál inkább nyugtalanítja önértésünket, minél közelebbről érinti testünket. Az embernek fel kell készítenie testét arra, hogy elhagyhassa a bolygót. Mert el kell. Tehát alakítsuk át magunkat cyborgokká, mert így a kozmikus kalandra képtelen az ember (mondja Hawking). A bolygót elhagyó ember nem ugyanaz a faj lesz, más szabályok lesznek érvényesek minden létezőre. Szóval, hogy a kozmoszba ki tudjunk költözni, cyborgá kell válnunk.” 8 elav szépítő „Változnék én, változnék, de nem megy az olyan könnyen faluhelyen, idesanyám!” 9 szociópszichó, egyszerre fenyegető és merő tréfa, vagyis katasztrófa; kivárni, amíg minden a lehetőségen túl lepusztul, lerohad, lealjasul, és majd az érzékeny rádöbbenés – ez hogy történhetett meg?! Nincs valódi válasz; nincs változás. [Zárlat] 10 változás bölcselet – Meglátni, „mikor valósággal semmi nincs, inkább lehetne valami” [pont] b] figyelmező „Ne feledjük, hogy Malkovich mindenkié.” c] üdvözlet film – cyborg vagyok, és/különben minden OK.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraertelmezoszotar.blog.hu/api/trackback/id/tr525213544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása